SELAMAT DATANG DAN KEMBALI KEPADA ALAM SEMULAJADI


Thursday, June 2, 2011

Kari

Murraya koenigii
KARI (Murraya koenigii).  Tumbuhan berubat yang biasa ditanam di belakang rumah atau di dalam pasu terutamanya bagi masyarakat India di negara kita.  Ia merupakan tonik dan rempah dalam masakan.  Malah daunnya juga digunakan dalam makanan ringan.   Mengandungi protein, lemak, karbohidrat, fiber, mineral dan vitamin spt kalsium, fosforus, zat besi, asid nikotinik dan vitamin C.  Ia juga mengandungi minyak Volatile, sejenis glukosid yang dipanggil koenigiin.  Digunakan dalam perubatan tradisional untuk menguatkan perut, meningkatkan keupayaan dan mengatasi masalah penghadamanIa juga sebagai laksatif (julap) lemah bagi mengatasi masalah sembelit.  Masalah loya dan pening (1 sudu teh jus daun kari + 1 sudu teh jus limau nipis = minum), penawar cirit-birit dan buasir (Jus daun kari + madu = minum).  Rebusan kulit batang kering untuk Kencing Manis (diabetes).  Amalkan makan 10 helai daun kari setiap hari selama 3 bulan dapat mencegah Kencing Manis (diabetes). Daunnya juga dapat mencegah uban, merawat gigitan serangga dan haiwan berbisa (Daun + minyak kelapa = didih sampai hitam), merawat lebam dan bengkak (Lumatkan daun dan tampal).

No comments: